Szótár

  1. Acquired Immune Deficiency Syndrome:Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes

  2. Az AIDS Híradókat 1986-tól 2001-ig előbb kéthavonta, majd negyedévenként adták ki. Szerkesztője Dr. Füst György professzor volt. Jelentősége elsősorban abban állt, hogy magyar nyelven ismertette a HIV/AIDS témában külföldön megjelent cikkeket, tanulmányokat, illetve közölte a hazai szakemberek írásait.

  3. AIDS emléklepedő, melyeket az AIDS-ben elhunytak emlékére készítik a barátok, rokonok, ismerősök.

  4. A WHO 1988-ban december 1-jét az AIDS Világnapjává nyilvánította annak érdekében, hogy elősegítse a betegség megelőzését.

  5. Nonprofit civil szervezet, amely célja szerinti tevékenységet végez és/vagy ahhoz forrásokat gyűjt/oszt az egyesülettel ellentétben tagjai nincsenek "csak" vagyonkezelő szerve van.

  6. A szervezet immunrendszerének részei, immunglobulin fehérjék, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet kórokozóktól és a szervezetre ártalmas anyagoktól.

  7. Jelentése: gyengített, azaz olyan kórokozó, melyet legyengített állapotban juttatnak a szervezetbe, hogy az legyőzze és így védettség alakuljon ki a kórokozó ellen.
  8. AZT
    Azidotimidin (AZT) vagy Zidovudine (ZDV) a reverz transzkriptáz nevű enzim működését gátolja, azaz a vírus RNS bejuttasását a gazdaszervezet DNS-ébe. Mivel azonban nem pusztítja el a vírust, csak csökkenti a szaporodását (azaz lassítja a betegség kifejlődését) a vírus képes alkalmazkodni hozzá és rezisztencia alakulhat ki. Ezért más gyógyszerekkel együtt alkalmazzák.

Oldalak